Rehabilitering

Hälsporre

Hälsporre, eller smärtande plantarfascia, är en vanlig överbelastningsskada. Plantarfascian under foten, som är en del av fotvalvet, kan bli överbelastad vid långvarig, intensiv belastning om foten inte är foten förberedd inför belastningen. Hälsporre är vanligt förekommande hos idrottare som springer eller hoppar mycket, men också hos icke idrottande personer.

Symptom

Typiska symptom är smärta mitt under hälen. Smärtan provoceras oftast vid belastning, i form av gång, löpning och hopp, samt vid tryck, som om att slå i hälen i något eller långvarigt stående. Stelhet och smärta på morgonen kan förekomma. För att bedöma skadan görs en klinisk undersökning. En röntgen är oftast irrelevant då det sällan visar några förändringar.

Behandling och prognos

En förändring i belastningsnivå är i regel nödvändig. Förutom förändring i belastningen bör rehabiliteringsträning, med fokus på successivt stegrad belastning, vara central i behandlingen. Inlägg, hälkopp och liknande hjälpmedel kan i vissa fall hjälpa men skapar inte förutsättningar för att kunna skapa en större tålighet mot belastning för foten. Det kan ta väldigt lång tid att bli av med besvären, men med ett välplanerat rehabiliteringsupplägg så kan det gå snabbare att bli av med besvär.

Endast 200 kr / besök

Gratis för dig under 20 år

Högkostnadskort gäller

Ingen remiss krävs

Få tid redan imorgon

Vi tar hand om din rehab!

Boka Tid Här

Vårdval Rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.

Läs mer på 1177.se här