Aktuella Kurser

STYRKE- OCH SKADEFÖREBYGGANDE TRÄNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

En kostnadsfri, digital föreläsning.

Hur kan barn styrketräna? Kan idrottsskador förebyggas med styrketräning? Hur skiljer sig styrketräning för barn och ungdomar jämfört med vuxna?
Dessa frågor och mycket mer kommer ni att få svar på när Sofia och Johan föreläser om styrketräning och skadeförebyggande träning för barn. Ni får även tips och råd kring skadeförebyggande träning, styrketräningens positiva effekter med mera.
Föreläsningen är framförallt riktad till tränare eller om du på annat sätt jobbar nära idrottare. Såklart är föreläsningen också öppen för alla som vill lära sig mer om ämnet.
Föreläsningens innehåll:
– Behöver barn styrketräna?
– Hur skiljer sig styrketräning för barn jämfört med tonåringar och vuxna?
– Styrkeutveckling och positiva effekter av styrketräning hos barn
– Styrketräning som metod för att förebygga idrottsskador hos barn
– Upplägg/planering av styrketräning för barn
– Förslag på styrketräning för barn och ungdomar som idrottar.
Föreläsare:
Sofia Sens, leg. fysioterapeut på Sportrehab med erfarenhet även inom fotboll där hon tidigare jobbat med Ljungskile SKs herrar i div.1. Hon studerar idrottsmedicin på avancerad nivå och har läst flertalet kurser inom styrketräning för rehabilitering. Sofia är uppväxt med längdskidåkning men lägger nu mer tid på landsvägscykling.
Johan Högberg, leg. fysioterapeut på Sportrehab, samt jobbar nära Högsbo Basket med både rehabilitering och prevention av skador. Johan har också erfarenhet ifrån landslags- och regionsuppdrag i basket, framförallt inom ungdomslagen. Han forskar även om hamstrings- och främre korsbandsskador. Johan har själv en bakgrund inom fotboll men lägger nu mest tid på styrketräning.
Var: Digitalt (länk skickas strax innan föreläsningen)
När: Torsdag 5/5, kl. 18.00-19.30
Anmälan: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfxDJUG8ZYfhU…/viewform
– Sista anmälan: 4/5
Kostnad: Gratis
Vid frågor: Maila klubbsamarbete@sportrehab.se
Till Anmälan

SVENSKA KNÄDAGARNA 2022

En kurs i samarbete med Projekt Korsband, i frontlinjen av knärehabilitering.

Årets tema: Rehabpusslet!
TRÄNING + KOST + PSYKOLOGI
Kan varje pusselbit förbättras?
Svenska knädagarna ger dig vad forskningen säger och vad experterna ser i kristallkulan.
  • Hur mycket tid/fokus ska varje pusselbit få? I relation till varandra? Och till all tid som läggs ner.
  • Kan bitarna pusslas ihop på olika sätt? Vilket är det optimala? I vilken ordning? När? Var? Hur?

Du tänker: Det beror ju på! Alla patienter är ju olika!

Svenska knädagarna ger dig svar på vad det beror på – baserat på forskning och experternas spekulationer om framtiden. 

Var: Scandic Crown Göteborg, alternativt digitalt
När: 30 september – 1 oktober
Intresseanmälan: HÄR
Mer information kommer inom kort!
Vid frågor – maila kurs@sportrehab.se
Till Anmälan

ORTOSTILLVERKNING I PRIMÄRVÅRD

En kurs om ortostillverkning för vanlig hand- och handledsdiagnoser inom primärvård – teori och praktik

Efter kursen förväntas du ha goda förutsättningar att självständigt kunna tillverka 4-6 olika ortoser anpassade för vanliga diagnoser inom primärvård. Du förväntas ha fått god information om ortostillverkning och dess krav gällande individuell anpassning till patienter och vilka resurser och material som krävs för att tillverka ortoser. Kursen vänder sig framförallt till dig som jobbar inom primärvård och handrehabilitering.

Kursens föreläsare är Sportrehabs arbetsterapeuter Scott McDonald, Oscar Puleo, Madelene Söderberg, och Anna Sköldberg med många års erfarenhet av hand- och handledsskador inom primärvård och idrott.

Kurser består av två moment:

  • teori (4h) som kommer hållas digitalt med fokus på genomgång av ortosskapande och kringliggande kunskap
  • praktisk ortostillverkning (ca 8h)

Var? Sportrehab Frölunda, F O Petersons gata 30.

När? Digitalt 2 maj, på plats 5 maj

Kostnad? 1799 kr (ex moms)

Till Anmälan

EVIDENSBASERAD REHABILITERING

TEMA OCKLUSIONSTRÄNING

Lättare träning med blodflödesrestriktion (BFR), även kallat ocklusionsträning, är ett värdefullt alternativ och komplement till tung styrketräning för såväl idrottare och träningsentusiaster som patienter med skador i rörelseapparaten. Du har nu möjlighet att delta i en 2-dagars utbildning i BFR/ocklusionsträning. Mathias Wernbom kommer lära dig om fysiologin bakom BFR-träning och hur man praktiskt går till väga. Kursen är i form av en fysisk utbildning med ett begränsat deltagarantal.

Föreläsare
Mathias är träningsfysiolog (PhD), fysioterapeut och forskare vid Göteborgs Universitet. Hans forskning och intresseområden är framför allt effekter av styrketräning på muskler (såväl muskelcellnivå som helmuskelnivå) och anpassningar i nervsystemet som kan ligga till grund för ökad styrka och prestation.

Mathias har forskat på ocklusionsträning i 18 år och han är sannolikt den ledande forskaren i Skandinavien på ocklusionsträningens fysiologi.

Vad får du med dig:
Föreläsningar om fysiologin bakom ocklusionsträning
Praktisk genomgång och träning
Certifiering inom ocklusionsträning

Var? Sportrehab Göteborg

När? Nästa tillfälle kommer inom kort (anmälan fungerar som väntelista till nästa kurs)

Kostnad? 4900 kr (ex moms)

Begränsat antal platser

Till Väntelista

EVIDENSBASERAD REHABILITERING: TEMA LÖPNING

Sportrehab bjuder in till en ny och utökad digital kurs i frontlinjen för behandling och omhändertagande av löpare från nybörjare till elitnivå!

Vi avser att täcka in övergripande rehabiliteringsprinciper som bland annat return to running, belastningsmodifiering och running retraining — allt med stark koppling till evidensbaserad medicin med mål att ge dig bättre möjligheter att behandla löpare som ådrar sig skador.
Årets upplaga av kursen djupdyker i löprelaterade träningsprinciper och fysiologisk förståelse för att förbättra ditt omhändertagande av skadade löpare. Dessutom innehåller kursen diagnosspecifika omhändertagande av vanlig löprelaterade skador som benstress och olika underbensbesvär. Kursen har genomgående klinisk koppling med patientfall och praktiska genomgångar. Helt nytt för i år är bland annat ryggbesvär hos löpare och graviditetsrelaterade besvär hos löpare. I år har vi även internationella föreläsare.
Kursen har ett fullspäckat schema med föreläsare med många års erfarenhet av behandling av löpare på olika nivåer. Vi räknar med några internationella föreläsare som tillhör världseliten inom fysiologi. Ett flertal föreläsare har en friidrottsbakgrund och meriter från löparbanan.
Hittills har vi ett starkt startfält på: Rich Willy, Eric Hamrin Senorski, Anna Melin, Filip Larsen, Mathias Wernbom, Carl Senorski med flera.

Efter kursen kommer du:
* Förstå grundläggande principer för att kvantifiera och modifiera löpbelastning samt redogöra för relevant alternativ till löpträning
* Förstå grundläggande patofysiologi och behandling av vanliga löprelaterade skador
* Ha grundläggande kunskap om hur du kan screena hälso- och kostvanor hos löpare
* Utföra en strukturerad löpanalys
* Kunna ge rekommendationer om löpteknik och skoval för skadade löpare
* Ha förutsättningar för att planera en säker återgång till löpning
* Kunskap om träningsupplägg för löpare på elitnivå
* Kliniskt resonera kring behandling av löpare på olika nivåer
* Få med sig en förståelse för patienter och tränares perspektiv på löparskador
* Fysiologiska förståelse för hur skadade löpare ska träna för att bibehålla bästa möjliga kondition.

Föreläsare
Rich Willy
– Assistant Professor på School of Physical Therapy, University of Montana, har under 18 år specialiserat sig på omhändertagande och behandling av löpare. Rich Willy forskar även på löprelaterade skador, bland annat akillesbesvär, stressfrakturer och patellofemoralt smärtsyndrom.
Anna Melin – Leg. Dietist, docent. Anna forskar inom idrottsnutrition och relativ energibrist. Hon har över 15 års erfarenhet av att arbeta som idrottsdietisk inom elitidrott i Danmark
Filip Larsen – Docent, Med. Dr i medicinsk vetenskap. Högskolelektor inom idrottsvetenskap, inriktning fysiologi. Aktiv långdistanstriatlet, bakdgrund som medeldistanslöpare och orienterare. Driver eget företag som personlig tränare för konditionsidrottare.
Mathias Wernbom – Forskar inom träningsfysiologi, speciellt olika typer av styrketräning och mekanismerna bakom ökningar i styrka och muskelmassa vid styrketräning. Föreläser även inom området på högskoleutbildningar. Har lång erfarenhet av styrketräning som tränare och sjukgymnast.
Eric Hamrin Senorski – Kliniskt ansvarig på Sportrehab. Kombinerar sin tjänst med forskning på Sportrehab och Sahlgrenska Sports Medicine Center med huvudfokus på allvarliga knäskador. Har vid flera tillfällen varit med som sjukgymnast för svenska friidrottslandslaget. Har nu ansvar för friidrottsgymnasiet i Göteborg. I löpspåret har Eric lyckats plocka hem 3 SM-guld samt 2 Finnkampssegrar på 3000 m hinder och 5000 m

Carl Senorski – Arbetar dagligen med patienter med löprelaterade överbelatningsskador på Sportrehab. Har bred kunskap inom löpteknik och running-retraining. Tidigare landslagslöpare på juniornivå samt ungdomstränare inom friidrott.
Roland Thomeé – Professor i fysioterapi och en av grundarna av Sportrehab. Tidigare spjutkastare på elitnivå som sprungit Stockholm maraton och därefter Göteborgsvarvet fler än 15 gånger. Författare till böckerna Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering, Styrketräning för idrott motion och hälsa, samt Idrottarens spänstbok.
Anna Afzelius – Leg. fysioterapeut. Inriktar sig mot kvinnohälsa och graviditetsrelaterade besvär, och kommer föreläsa om återgång till löpning efter graviditet.
Frida Gustafson – Leg. fysioterapeut. Inriktar sig mot ryggbesvär och kommer föreläsa om löpning vid ryggsmärta och återgång till löpning efter ryggbesvär.

När? 1-2 april
(går att se hela eller delar av kursen i efterhand. )
Hur? Digitalt
Kostnad? 2100 kr (ex moms)
Klinikpris: 12 500 kr (ex moms)
(Anmälan till klinikpris sker via mail – kurs@sportrehab.se)
Studentpris: Halva priset

Anmälan: Vill du göra en sen anmälan, och ta del av materialet i efterhand? Maila kurs@sportrehab.se så berättar vi mer!

Till Anmälan

BETALNINGSVILLKOR

Anmälningsvillkor digital kurs

Ångerrätt:

Du har 14 dagars ångerrätt enligt lag. Avbokningen behöver då vara skriftlig, oavsett anledning.

Betalning:

Betalning sker via faktura enligt angiven leveransmetod; per post eller mail, senast 14 dagar efter kursstart.

Avbokning:

Avbokning anmäls senast 7 dagar före kursstart. Vid avbokning efter denna period debiteras hela kursavgiften.

Diplom/Kursintyg:

För att få kursintyg eller diplom krävs deltagande på hela kursen och att kursvärderingen fylls i.

 

Anmälningsvillkor fysisk kurs

Ångerrätt:

Du har 14 dagars ångerrätt enligt lag. Avbokningen behöver då vara skriftlig, oavsett anledning.

Betalning:

Betalning sker via faktura enligt angiven leveransmetod; per post eller mail, senast 14 dagar efter kursstart. I avgiften ingår lunch, kaffe och fika.

Avbokning:

Avbokning anmäls senast 14 dagar före kursstart. Vid avbokning efter denna period debiteras hela kursavgiften.

Vid avbokning p.g.a. sjukdom, senare än 14 dagar före kursstart, krävs ett sjukintyg.

Kursmiddag:

I de fall där kursmiddag erbjuds är anmälan bindande. Avbokning anmäls senast 14 dagar före kursstart. Avbokning efter denna period eller uteblivande från middagen debiteras med 450kr

 

Diplom/Kursintyg:

För att få kursintyg eller diplom krävs deltagande på hela kursen och att kursvärderingen fylls i.

 

Särskilda villkor – Corona

-Med anledning av rådande pandemi erbjuder vi alla som inte kan närvara vid en fysisk kurs p.g.a. förkylning eller sjukdom möjligheten att gå digitalt i första hand, till ett rabatterat pris, om kursen anordnas digitalt.

-Vid avbokning senare än 14 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften

-Vid avbokning senare än 7 dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften

Till Väntelista