Rehabilitering

Spondylolys (spricka i kotbågen) & Spondylolistes (kotglidning)

Spondylolys är en defekt i kotbågen , ofta i den 5e ländkotan. Det finns en viss ärftlighet, men det har även setts att inom vissa idrotter är frekvensen av defekten högre. I dessa fall orsakas defekten i kotbågen med största sannolikhet av en stressfraktur, som utlöses av upprepad överbelastning i nedre delen av ländryggen. Vid spondylolys ökar även risken för kotglidning (spondylolistes).

Symptom

Det vanligaste symtomet är smärta. Idrottare med spondylolistes kan besväras av smärta längst ner i ryggen i samband med aktivitet. Bakåtböjning i ländryggen smärtar ofta mest.

Behandling och prognos

Studier har visat att immobilisering inte hjälper. Den aktive bör avstå tung ryggbelastande idrott under tiden som stressfrakturen läker. Rehabilitering och belastningsmodifiering i samråd med fysioterapeut rekommenderas. Varken spondylolys eller spondylolistes ökar risken för ryggbesvär i framtiden. Om kotglidningen däremot är över 50% av kotkroppens djup medför ofta fysisk aktivitet så mycket besvär att det är omöjligt att idrotta.

Endast 200 kr / besök

Gratis för dig under 20 år

Högkostnadskort gäller

Ingen remiss krävs

Få tid redan imorgon

Vi tar hand om din rehab!

Boka Tid Här

Vårdval Rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.

Läs mer på 1177.se här