Rehabilitering

Rygg & Nacke

Ryggraden består av 24 kotor; 7 halskotor, 12 bröstkotor och 5 ländkotor, samt mellanliggande kotskivor (diskar). Kotorna ledar mot varandra genom de så kallade facettlederna. Diskarna har till uppgift att vara både stötdämpare och rörelsesegment mellan två kotor. Ryggradens rörlighet begränsas framförallt av facettlederna, men den passiva stabiliteten stärks också upp av ledband mellan kotorna. Musklerna står för den aktiva stabiliteten. Halsryggen har ryggradens största rörelseförmåga, men också den sämsta stabiliteten, medan bröstryggen har en betydligt stabilare konstruktion med ett revbenspar ledande mot varje kota, vilket ökar stabilitet. Bröstryggen har framförallt god vridförmåga, medan ländryggen har god böjförmåga. I ryggradskanalen löper ryggmärgen från hjärnan ned till i nivå med första ländkotan och övergår där i en svans av nerver (cauda equina).

Vanliga skador i nacke och rygg innefattar tidigare nämnda strukturer. Här nedan kan du läsa mer om symtom, behandling och prognos för de vanligaste:

Endast 200 kr / besök

Gratis för dig under 20 år

Högkostnadskort gäller

Ingen remiss krävs

Få tid redan imorgon

Vi tar hand om din rehab!

Boka Tid Här

Vårdval Rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.

Läs mer på 1177.se här