Rehabilitering

Höftledsförändringar - CAM/PINCER

Ljumsksmärta och stelhet i höften kan i vissa fall förklaras av en kollision mellan lårbenshalsen (collum) och ledpannan (acetabulum), vilket betecknas FAI (Femuro-Acetabulär-Impingement). Det sker strukturella förändringar i form av pålagringar, på övergången mellan lårbenshalsen till lårbenshuvudet (CAM), samt en ”utväxt” på ledannan (PINCER). Detta sker under puberteten, dvs under tillväxtfasen av skelettet.

Symptom

Både CAM och PINCER innebär att rörelseförmågan i höftleden minskar. Symtom brukar beskrivas som diffus ljumsksmärta, samt rörelseinskränkning.

Behandling och prognos

Vid stora besvär av FAI brukar operation krävas. Även rehabilitering i form av gradvis stegrad träning av muskulaturen är viktig.

Efter lyckad operation är det stor chans att den aktive kan bli funktionellt återställd. Dock kan förändringar på längre komma att ge besvär.

Endast 200 kr / besök

Gratis för dig under 20 år

Högkostnadskort gäller

Ingen remiss krävs

Få tid redan imorgon

Vi tar hand om din rehab!

Boka Tid Här

Vårdval Rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.

Läs mer på 1177.se här