Rehabilitering

Ledbandsskada

Skada på något av knäets sidoledband är vanliga i samband med sporter där snabba vridbelastningar ofta förekommer. Exempel på dessa typer av aktiviteter kan vara fotboll, handboll och skidåkning. Skadan sker när underbenet viker sig inåt eller utåt i förhållande till lårbenet. Vid en sidoledbandsskada sker ofta ytterligare skador i knät på andra strukturer. Det går att klassificera sidoledbandsskadorna i 3 grader där Grad 1 är den lindrigaste typen av skada och Grad 3 den allvarligaste.

Symptom

Knät behöver inte alltid bli svullet i samband med en sådan här skada, tidiga symptom kan vara instabilitet och smärta. För att bedöma skadan sker en undersökning och ibland även en kompletterande röntgen för att säkerställa diagnos.

Behandling och prognos

Gällande behandling så börjar den alltid med att sätta igång med rehabiliteringsträning så fort som möjligt, om skadan är tillräckligt stor eller om det även finns andra skador i knät krävs ibland även operation. Vid en sidoledbandsskada där det inte finns några andra skador i knät så är prognosen god, de flesta blir helt återställda och kan återgå till sin tidigare aktivitetsnivå.

Endast 200 kr / besök

Gratis för dig under 20 år

Högkostnadskort gäller

Ingen remiss krävs

Få tid redan imorgon

Vi tar hand om din rehab!

Boka Tid Här

Vårdval Rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.

Läs mer på 1177.se här