Rehabilitering
Hopparknä
Hopparknä drabbar främst idrottare som utför idrotter med mycket löpning eller hopp, till exempel höjd- eller längdhopp samt volleyboll och basket. Hopparknä utvecklas genom att knäskålssenan utsätts för för hög belastning över tid i samband med kraftiga fotisättningar såsom i ett löpsteg eller hopp. Besvären blir ofta värre om den aktive inte lyssnar på symptomen och fortsätter på samma sätt som tidigare.
Ofta upplevs ingen smärta i vila, men i samband med tung belastning av knäskålssenan och främre lårmuskeln. Smärtan är ofta distinkt och lätt att precisera till just knäskålssenan. I början av träningspassen eller igångsättning av aktivitet brukar vara förknippat med störst smärta för att sedan minska under senare delen av träningspasset eller aktiviteten.
Behandling och prognos
Gällande behandling så börjar den alltid med att sätta igång med rehabiliteringsträning så fort som möjligt. Ju längre tid idrottaren har haft symptom av hopparknä desto längre tid tar det innan symptomen avtar i samband med rehabiliteringsträning. Prognosen är god på lång sikt, få är i behov av injektioner eller operation om inte besvären har varit allt för långvariga.
Endast 200 kr / besök
Gratis för dig under 20 år
Högkostnadskort gäller
Ingen remiss krävs
Vårdval Rehab
Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.