Rehabilitering
Fotledsstukning - Ledbandsskada
Att få en skada på något av fotledens stabiliserande ledband är vanligt, det förekommer oftast i samband med sporter där snabba vändningar eller hopp förekommer i hög utsträckning. Exempel på dessa aktiviteter är fotboll, handboll och basket. Skadan sker när fotleden viker sig inåt eller utåt i förhållande till underbenet. Det är vanligare att fotledsstukningen sker genom att foten viker sig inåt och att ledbanden på utsidan av foten blir påverkade. Hur stor skadan blir på ledbandet i samband med en fotledsstukning varierar. Det förekommer även en risk att det uppstår en fraktur i samband med fotledsstukningen.
Om det är första gången som foten råkar ut för en ledbandsskada så är de vanligaste tidiga symptomen smärta, svullnad och blåmärke. En kvarvarande instabilitetskänsla är därefter vanligt förekommande. För att bedöma skadan görs en klinisk undersökning och ibland en kompletterande röntgen om misstankar om fraktur finns.
Behandling och prognos
Gällande behandling börjar den alltid med att sätta igång med rehabiliteringsträning så fort som möjligt. De allra flesta personer med fotledsstukning återfår full funktion och kan återgå till idrott.
Endast 200 kr / besök
Gratis för dig under 20 år
Högkostnadskort gäller
Ingen remiss krävs
Vårdval Rehab
Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka här.