Hur fungerar BFR-träning?
Vid träning brukar det behövas tyngre belastningar för att märkbart förbättra muskelfunktion
(exempelvis ökad muskelstyrka och muskelmassa) genom att så många muskelfibrer som
möjligt aktiveras under träningen, inklusive snabba och starka muskelfibrer som kroppen normalt annars inte aktiverar vid lägre belastningar.
Med BFR-träning är det dock möjligt att träna muskler effektivt på mycket lägre belastningar än vid klassisk styrketräning. Detta har inneburit nya möjligheter inom rehabiliteringen av många muskuloskeletala besvär.
Genom att applicera ett tryck på benet eller armen som vi vill träna begränsar vi mängden syre som musklerna får, vilket leder till att de annars uthålliga långsamma muskelfibrerna tidigare tröttnar på lägre belastningar. Då behöver nervsystemet kompensera genom att aktivera de snabbare och starkare muskelfibrerna som därmed också tränas så att dessa kan bli större och starkare.
Begränsningen av blod och syretillförsel är bara partiell (t ex 50% minskning) och sker endast
under ett fåtal minuter.
Rehabilitering och BFR-träning?
Blood flow restriction training (BFR) har flera fördelar som gör metoden särskilt användbar vid rehabilitering. Här är några av de viktigaste fördelarna:
- Minskad belastning på leder och vävnad: Vid rehabilitering är det ofta viktigt att minimera belastningen på skadade strukturer, som leder och senor. Traditionell styrketräning med tunga vikter kan vara för intensiv och riskabelt i dessa fall. BFR gör det möjligt att träna med låg till måttlig belastning, samtidigt som musklerna stimuleras till tillväxt och styrkeökning.
- Stimulering av muskeluppbyggnad med lägre vikter: BFR-träning skapar en mekanism i kroppen som främjar muskelhypertrofi (muskelväxt) även vid lägre träningsintensitet. Genom att begränsa blodflödet till musklerna under träning ökar nivåerna av anabola hormoner, vilket leder till ökad muskelreparation och -byggnad.
- Förbättrad blodcirkulation och syresättning: BFR-träning kan också främja blodflödet till det drabbade området när manschetterna tas bort, vilket förbättrar syresättningen och näringstillförseln till skadad vävnad. Detta kan påskynda läkningsprocessen och hjälpa till att minska inflammation och svullnad.
- Smärtlindring och rehabiliteringseffekt: BFR-träning kan minska smärta och förbättra funktionalitet, vilket är en stor fördel i rehabiliteringssammanhang. Metoden kan hjälpa patienter att behålla muskelstyrka och funktion även under återhämtningsperioden, vilket påskyndar deras återgång till normala aktiviteter.
- Förbättrad neuromuskulär funktion: BFR har visat sig ha positiva effekter på nervsignaleringen och den neuromuskulära funktionen. Detta kan vara särskilt viktigt efter skador där den neuromuskulära kontrollen kan ha påverkats. Genom att aktivera både snabba och långsamma muskelfibrer, hjälper BFR-träning till att återställa funktionalitet snabbare.
Sammanfattningsvis ger BFR-träning vid rehabilitering en möjlighet att påskynda återhämtningen och stärka musklerna utan att belasta den skadade vävnaden för mycket. Det gör det till en värdefull metod för att återuppbygga styrka och funktion under återhämtningsperioden.
Vad kan jag förvänta mig vid ett första besök?
Anamnes och undersökning
Först så får du berätta om dina skada, hur länge du haft problem, om du har testat någon annan form av rehab tidigare.
Om du inte har en diagnos sedan tidigare så kommer en undersökning utföras.
Hälsoscreening
Du får svara på frågor om din hälsa, för att säkerställa att BFR är en säker träningsform för dig.
Bestämma personligt tryck
Vi gör en mätning av så kallat ”Limb occlusion pressure”, dvs det tryck som reducerar blodflödet med 100%, vilket vi sedan utgår ifrån för att ta fram ett personligt tryck för dig (t ex 50%) som vi ska använda oss av i din BFR-träning..
Bokar träningstillfällen
Vi bokar upp 1-3 träningspass i veckan, i en tre veckorsperiod för att kunna utvärdera om BFR-träning är något för dig. Om så är fallet så genomförs ytterligare en period av BFR-träning som sedan utvärderas.
Första tillfället kommer vara ett relativt försiktigt träningspass där du får känna på och lära känna träningsformen lite mer.