Rehabilitering

Meniskskada

En meniskskada uppkommer oftast i samband med en belastad vridning av knät. Skadan kan också uppkomma vid en översträckning eller överböjning av knät. Lagsporter med närkontakt är de vanligaste aktiviteterna där en meniskskada kan uppkomma. Hos äldre personer, där åldersförändringar på menisken är närvarande, kan en meniskskada uppkomma i samband med ganska vardagliga aktiviteter såsom att resa sig upp från att ha suttit på huk.

Symptom
Meniskskador kan se olika ut, vilket också ger upphov till olika symptom. Förutom smärta är ett tydligt symptom att knät låser sig, det vill säga att det inte går att sträcka ut knät helt. Det kan också förekomma lättare upphakningar istället för regelrätta låsningar. Ibland blir knät svullet i samband med en meniskskada.

Behandling och prognos
Gällande behandling så börjar den alltid med att sätta igång med rehabiliteringsträning så fort som möjligt. Om skadan skapar regelrätta låsningar så är operation i regel nödvändig. Vid mer diffusa symptom kan rehabiliteringsträning vara tillräckligt för att återkomma till önskad aktivitetsnivå. I och med den stora variationen på hur en menisk kan vara skadad så finns det en stor spridning på hur prognosen ser ut. Mindre, isolerade meniskskador blir ofta helt återställda medan meniskskador som är förknippade med åldersförändringar på menisken eller påverkan på brosket kan ta väldig lång tid att rehabilitera och i vissa fall aldrig bli helt symptomfria.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 11:30 - 20
Tisdag 7 - 16
Onsdag 8 - 20
Torsdag 7 - 16
Fredag 7 - 14:30