Rehabilitering

Ledbandsskada

Skada på något av knäets sidoledband är vanliga i samband med sporter där snabba vridbelastningar ofta förekommer. Exempel på dessa typer av aktiviteter kan vara fotboll, handboll och skidåkning. Skadan sker när underbenet viker sig inåt eller utåt i förhållande till lårbenet. Vid en sidoledbandsskada sker ofta ytterligare skador i knät på andra strukturer. Det går att klassificera sidoledbandsskadorna i 3 grader där Grad 1 är den lindrigaste typen av skada och Grad 3 den allvarligaste.

Symptom
Knät behöver inte alltid bli svullet i samband med en sådan här skada, tidiga symptom kan vara instabilitet och smärta. För att bedöma skadan sker en undersökning och ibland även en kompletterande röntgen för att säkerställa diagnos.

Behandling och prognos
Gällande behandling så börjar den alltid med att sätta igång med rehabiliteringsträning så fort som möjligt, om skadan är tillräckligt stor eller om det även finns andra skador i knät krävs ibland även operation. Vid en sidoledbandsskada där det inte finns några andra skador i knät så är prognosen god, de flesta blir helt återställda och kan återgå till sin tidigare aktivitetsnivå.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 11:30 - 20
Tisdag 7 - 16
Onsdag 8 - 20
Torsdag 7 - 16
Fredag 7 - 14:30