Handterapi

Tumbartros

Artros i tummens grundled är en ledsjukdom där ledbrosket med tiden åldras och orsakar ledsvikt. Artros är ofta ärftligt och risken att drabbas ökar med stigande ålder. En tidigare skada i en led kan dock leda till att brosket åldras i förtid. Vid artros försämras ledbroskets kvalitet successivt vilket leder till ömhet och svullnad över leden, smärta och ledstelhet.

Vanliga symtom
Tidiga symtom är smärta vid belastning, svullen led samt ledstelhet. Ibland kan det även förekomma upphakningar vid rörelse och tryck över leden. Så småningom utvecklas även smärta i vila och vid mer uttalade besvär kan tummens utseende förändras och det kan uppstå felställningar.

Behandling
Behandlingen är inriktad på smärtlindring för att underlätta i vardagliga aktiviteter. Mindre uttalade besvär kan behandlas med tumortos i avlastande syfte, samt rörelseträning. Vid grava långvariga besvär kan en operation behövas. Vilken typ av operation som görs bedöms från fall till fall. I vissa fall görs en artrodes (steloperation) av leden vilket medför viss rörelseinskränkthet, i andra fall opereras det ben (trapezium) som tumbasen ledar mot bort och istället används en närliggande sena (APL-senan) för att stabilisera tumbasen, sk APL-plastik.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 15:30