Handterapi

Morbus de Quervain - Inflammation i hand eller tumme

Morbus de Quervain är en inflammation i ett par av senorna som sitter längst ned på tummen vid handleden. Senorna svullnar och det blir trångt i senskidorna där senorna i höjd med handleden vilket orsaka smärta. Orsaken till inflammationen är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen, som exempelvis målning och trädgårdsarbete, är troligtvis en av anledningarna. Alla kan drabbas, men medelålders kvinnor och ammande mammor löper något högre risk.

Vanliga symtom
Det vanligaste symtomet är smärta i nedre delen av tummen vid rörelse och grepp, vilket kan orsaka problem med att lyfta och greppa saker som t ex ett mjölkpaket. Ibland förekommer även en lättare svullnad i tummen.

Behandling
Behandlas i första hand med vila och avlastande tum- och handledsstöd. Skulle detta inte hjälpa kan operation vara nödvändigt, man gör då en klyvning av senskidefacken som de inflammerade senorna löper igenom.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 15:30