Handterapi

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är en svullnad i handleden som skapar ett tryck mot medianusnerven i handleden, vilket i sin tur kan orsaka domningar och nedsatt känsel i tumme- pek- och långfinger. I många fall ökar besvären gradvis och beskrivs ofta som stickande och brännande. Besvären brukar tillta på natten då svullnaden är som störst. Vid svåra besvär brukar man ha mer eller mindre konstant smärta. Man kan även uppleva sig svag och ha svårt att greppa om saker. Karpaltunnelsyndrom kan drabba män och kvinnor i alla åldrar, men det är särskilt vanligt hos diabetiker, reumatiker och gravida kvinnor.

Vanliga symtom
I många fall ökar besvären gradvis och beskrivs ofta som stickande och brännande samt domningar i tumme-, pek och långfinger. Besvären brukar tillta på natten då svullnaden är som störst. Vid svåra besvär brukar man ha mer eller mindre konstant smärta. Man kan även uppleva sig svag och ha svårt att greppa om saker.

Behandling
Vid lindriga besvär kan karpaltunnelsyndrom ofta behandlas med handledsstöd och rörelseträning med gott resultat. Handledsstödet används nattetid för att avlasta nerven. Det är också viktigt att tänka på att försöka undvika att bära tungt med den drabbade handen så långt det är möjligt, samt undvika långvariga smågrepp som exempelvis att hålla i en penna eller skruvmejsel. Vid mer uttalade besvär kan en operation vara nödvändig. Man gör då en sk karpaltunnelklyvning och lättar på trycket på nerven.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 15:30