?>

Rehabilitering

Syndemosskada

Mellan vadben och skenben, nere vid fotleden, sitter det främre syndesmosligamentet. Det är i samband med idrotter som innehåller kvicka vändningar, så som fotboll och skidåkning, som syndesmosskadan oftast förekommer. Syndesmosen blir skada i samband med utåtrotation av fotleden i relation till underbenet. I samband med en syndesmosskada sker oftast en fraktur på nedre delen av vadbenet samtidigt. Frakturen kan i vissa fall även förekomma längre upp i vadbenet. Syndesmosskadan sker också ibland i samband med en fotledsstukning, vilket kan göra att den ibland är svår att upptäcka.

Symptom
Smärta och svullnad är tidiga symptom vid en syndesmosskada, svullnaden sitter lite högre upp på utsidan av foten än vid en fotledsstukning. Kvarvarande smärta vid belastning, framförallt i samband med att man står på foten och försöker vrida på kroppen, är också vanligt förekommande symptom. En instabilitetskänsla kan i vissa fall närvara.

Behandling och prognos
Vid misstanke om syndesmosskada bör en skelettröntgen genomföras för att kartlägga huruvida det även förekommer fraktur. Oavsett om det förekommer en fraktur eller inte sker oftast en operation för att sy ihop ledbandet igen för att därefter kunna återfå full funktion. Prognosen är god och återgång till idrott är oftast möjlig inom en relativt kort rehabiliteringsperiod innehållande successivt stegrande rörlighets-, belastnings- och stabilitetsträning.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.

VG Primärvård - Vårdval rehab

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. För mer information om Vårdval Rehab och vilka rehabiliteringsmottagningar som är valbara, klicka på bilden till vänster.

Vårdguiden - 1177

För sjukvårdsrådgivning via Vårdguiden 1177,
klicka på bilden till vänster.

Boka tid

Ring oss på: 031 - 15 15 36 eller boka direkt med vår internetbokning.
Du behöver ingen remiss.
Patientavgift: 100:-/besök, sjukvårdens högkostnadskort gäller.Adress

Göteborg

Stampgatan 14
411 01 Göteborg

Frölunda

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda


Öppettider

Göteborg

Måndag 7 - 20
Tisdag 7 - 20
Onsdag 7 - 20
Torsdag 7 - 20
Fredag 7 - 17
Lördag 8 - 15

Frölunda

Måndag 11:30 - 20
Tisdag 7 - 16
Onsdag 8 - 20
Torsdag 7 - 16
Fredag 7 - 14:30