Capio Spine Center Göteborg i samarbete med Sportrehab bjuder in till 2 dagars kurs för Läkare och Fysioterapeuter som vill fördjupa sina kunskaper kring länd- och cervikal ryggsmärta.

Har Du någon gång känt dig osäker om du ska remittera en patient med ryggbesvär till specialistläkare?
Kursen Svenska Ryggdagarna ger dig verktygen att skilja mellan en enkel ryggproblematik och en hotande nervskada. Vad händer i ryggen när den åldras? Vilka är de röda flaggorna? När måste du göra en radiologisk utredning? Vad tillför en neurofysundersökning? Vilken roll spelar fysioterapi och livsstilsförändring?
Dessa och många andra frågor kommer du att få svaret på under kursen. Kursen ger dig två fullspäckade dagar med utbildning inom olika degenerativa hals-och ländryggssjukdomar.
Utöver en gedigen teoretisk utbildning ingår även flera praktiska moment, där du får möjlighet att lära dig klinisk undersökningsteknik, samt utvärdera utfallet av testerna under handledning av några av Sveriges mest erfarna ryggkirurger och fysioterapeuter.
Kursen Svenska Ryggdagarna kommer att lyfta din kunskap och din förmåga att ta hand om ryggpatienter på ett professionellt och säkert sätt.

Om Capio Spine Center Göteborg

Capio Spine Center Göteborg är en högspecialiserad enhet som erbjuder ett professionellt och individuellt omhändertagande av patienter med besvär orsakade av sjukdomar i hals-, bröst eller ländryggen. Kliniken grundades våren 2007 av Åke Blixt, Bengt Lind och Olle Hägg – specialistutbildade ryggkirurger, var och en med unik kompetens, med mångårig erfarenhet av att bedöma och behandla patienter med dessa sjukdomar och besvär.

Verksamheten bedrivs efter moderna evidensbaserade principer, med de mest aktuella metoderna.
Klinikens ryggkirurger är medlemmar i svensk ryggkirurgisk förening och är engagerade i nationell och internationell forskning inom ryggens sjukdomar.
Vi har också en välutrustad rehabiliteringsenhet som drivs av fysioterapeuter.

Om våra Föreläsare

Hans Laestander

Överläkare, specialist i ortopedisk kirurgi
Hans är legitimerad läkare sedan 1996 och ortopedspecialist sedan 2003. Efter specialisering har han arbetat i Varberg med allmän ortopedi och sedan 2009 enbart med ryggkirurgi.
Hans har arbetat på Capio Spine Center sedan 2010 och har tidigare varit ledamot i styrelsen för Svensk Ryggkirurgisk Förening.

Anna-Lena Robinson

Överläkare, Specialist i ortopedisk kirurgi
Specialist i ortopedi sedan 2010. Sedan dess specialistläkare med inriktning ryggkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Stockholm Spine Center.
Även expert och forskare inom halsryggskirurgi vid Uppsala universitet. Sedan 2018 verksam på Spine Center Göteborg

Christer Söderling

Leg. Fysioterapeut
Christer är legitimerad fysioterapeut sedan 2013 och har varit verksam på kliniken sedan 2013. Har både arbetat med patienter med pre- och postoperativ rehabilitering i samband med hals- och ländryggsoperation samt med patienter som ej opereras. Har även arbetat som första bedömare av patienter med både kortvariga och långvariga ryggbesvär för triagering till vidare vård eller utredning. Har varit oberoende utvärderare vid randomiserad klinisk studie av patienter efter fusionsoperation i ländryggen.
Undervisar på Göteborgs Universitet inom ryggortopedi för Fysioterapistudenter.

Johanna Esebrant

Leg. Fysioterapeut
Johanna är legitimerad sjukgymnast sedan 2002 och har arbetat på kliniken sedan 2002. Träffar dagligen patienter med långvariga besvär från ryggen, både icke-opererade patienter och patienter med pre- och postoperativ rehabilitering i samband med hals- och ländryggsoperation. Har även arbetat som första bedömare av patienter med ryggbesvär för triagering till vidare vård eller utredning. Har varit sjukgymnast för Sävehofs damlag och för ungdomslandslag i handboll.
Vidareutbildning i undersökning och behandling vid långvarig smärta, smärtfysiologi, smärtlindrande behandling, träningslära och idrottsmedicin.

Christian Ernest

Leg. Fysioterapeut

Christian är legitimerad sjukgymnast sedan 1998 och har arbetet på kliniken sedan 2000. Det kliniska arbetet innebär att hjälpa patienter med långvariga besvär från ryggen, både icke-opererade patienter samt patienter med pre- och postoperativ rehabilitering i samband med hals- och ländryggsoperation. Har på kliniken även arbetat som första bedömare av patienter med ryggbesvär för triagering till vidare vård eller utredning.
Vidareutbildning i undersökning och behandling vid långvarig smärta, smärtfysiologi, smärtlindrande behandling, träningslära, idrottsmedicin och i kliniska mätmetoder.
Har en medicine magisterexamen i fysioterapi.

Om kursen:

När: 12-13 Maj
Tid: Preliminär tid 12/5 13.00 – 18.00, 13/5 9.00 – 15.00
Var: Göteborg, Quality Hotel™ Waterfront
Pris: Early bird 5000 kr ex moms.
From 28 April 5500 kr ex moms.

I samarbete med

AV SFAIM REKOMMENDERAD

Se video om kursen här:

Play Video

Preliminärt schema dag 1

TidFöreläsningFöreläsare
Välkomna!
Anatomi Ländrygg/undersökningsteknik Anna-Lena Robinson, Christer Söderling
Diskbråck, Spinal stenosHans Laestander, Christer Söderling
Fika
Spondylolys, SRS (segment relaterad smärta), Smärtsyndrom + patientfallHans Laestander, Christer Söderling
Undersökningsteknik ländrygg, praktik
Middag

Preliminärt schema dag 2

TidFöreläsningFöreläsare
Frågor från gårdagen, uppsamling
Långvarig smärtaJohanna Esebrant
Anatomi halsrygg/UndersökningsteknikAnna-Lena Robinson, Christer Söderling
Fika
Diskbråck, Myelopati + patientfallAnna-Lena Robinson, Christer Söderling
Nacksmärta, Distorsion nackeAnna-Lena Robinson, Christer Söderling
Lunch
Tester och utvärderingsinstrumentChristian Ernest
Undersökningsteknik halsrygg + praktiskt moment

Frågor

    Anmälningsvillkor

    Anmälningsvillkor fysisk kurs

    Ångerrätt: Du har 14 dagars ångerrätt enligt lag. Avbokningen behöver då vara skriftlig, oavsett anledning.

    Betalning: Betalning sker via faktura enligt angiven leveransmetod; per post eller mail, senast 14 dagar efter kursstart. I avgiften ingår lunch, kaffe och fika.

    Avbokning: Avbokning anmäls senast 14 dagar före kursstart. Vid avbokning efter denna period debiteras hela kursavgiften.

    Vid avbokning p.g.a. sjukdom, senare än 14 dagar före kursstart, krävs ett sjukintyg.

    Kursmiddag: I de fall där kursmiddag erbjuds är anmälan bindande. Avbokning anmäls senast 14 dagar före kursstart. Avbokning efter denna period eller uteblivande från middagen debiteras med 200kr

    Diplom/Kursintyg: För att få kursintyg eller diplom krävs deltagande på hela kursen och att kursvärderingen fylls i.