Svenska Ryggdagarna 2024

Nytt år och ny upplaga av Svenska Ryggdagarna! Två hela dagar fyllda av kliniska diskussioner med patientfall kommer varvas med teori med våra vanligaste nack- och ryggrelaterade skador, hur de diagnostiseras och efterföljande rehabilitering kan individualiseras för bästa behandlingsresultat.

Kursen 2024 kommer att ge Dig, som kliniker, verktygen för att ta nästa steg med dina patienter med nack- och ryggrelaterade besvär. Extra fokus kommer riktas mot underliggande patologier för nack- och ryggrelaterade besvär och post-operativ rehabilitering.

Efter kursen kommer du ha:

  • Förståelse för anatomi och fysiologi relaterad till nack- och ryggstrukturen samt deras funktioner för att kunna identifiera och analysera problem och skador.
  • Färdighet i att använda evidensbaserade metoder för bedömning och diagnostik av nack- och ryggbesvär för att kunna utforma effektiva behandlingsplaner.
  • Kompetens i att tillämpa olika terapeutiska metoder och tekniker, inklusive träning och kommunikation/rådgivning för att behandla och förebygga nack- och ryggrelaterade besvär.
  • Förmåga att integrera tvärvetenskapliga perspektiv, inklusive medicin, fysioterapi, och psykologi, för en holistisk syn på nack- och ryggvård.
  • Utveckling av kommunikations- och samarbetsförmåga för att kunna effektivt samarbeta med patienter, kollegor och andra vårdprofessionella för att optimera resultat och patientens välbefinnande.
  • Färdighet att kunna indvidualisera post-operativ rehabilitering efter patientfaktorer, typ av skada och aktivitetsmål.

Utöver en gedigen teoretisk utbildning ingår även flera praktiska moment, där du får möjlighet att lära dig klinisk undersökningsteknik, samt värdera utfallet av tester under handledning av några av Sveriges mest erfarna ryggkirurger och fysioterapeuter. Läs mer om föreläsarna nedan.

Dag 1: Fokus på generell ryggdiagnostik och undersökning.
Dag 2:  Fokus rehabilitering vid rygg och nack-besvär.
Önskar du endast gå dag 1 på kursen går detta bra, klicka i detta i din anmälan!

Recensioner från tidigare kurs:

Det var inget hokus pokus, man fick bekräftat att det man gör är rätt bra. Och att det fortfarande är med patientanpassad/symtomanpassad generell aktivering som vi kan göra nytta.”

“Intressant med olika yrkeskategorier som föreläsare, bra med lite kirurgiskt också så man förstå vad man gör vid en operation.”

“Både läkares och fysioterapeutiskt perspektiv. Bra och tydligt vilka patienter som bör träffa ryggspecialist, när det är bråttom och när man kan avvakta.”

Om Capio Spine Center Göteborg

Capio Spine Center Göteborg är en högspecialiserad enhet som erbjuder ett professionellt och individuellt omhändertagande av patienter med besvär orsakade av sjukdomar i hals-, bröst eller ländryggen. Kliniken grundades våren 2007 av Åke Blixt, Bengt Lind och Olle Hägg – specialistutbildade ryggkirurger, var och en med unik kompetens, med mångårig erfarenhet av att bedöma och behandla patienter med dessa sjukdomar och besvär.

Verksamheten bedrivs efter moderna evidensbaserade principer, med de mest aktuella metoderna.
Klinikens ryggkirurger är medlemmar i svensk ryggkirurgisk förening och är engagerade i nationell och internationell forskning inom ryggens sjukdomar.
Vi har också en välutrustad rehabiliteringsenhet som drivs av fysioterapeuter.

Om våra Föreläsare

Hans Laestander

Överläkare, specialist i ortopedisk kirurgi
Hans är legitimerad läkare sedan 1996 och ortopedspecialist sedan 2003. Efter specialisering har han arbetat i Varberg med allmän ortopedi och sedan 2009 enbart med ryggkirurgi.
Hans har arbetat på Capio Spine Center sedan 2010 och har tidigare varit ledamot i styrelsen för Svensk Ryggkirurgisk Förening.

Anna-Lena Robinson

Överläkare, Specialist i ortopedisk kirurgi
Specialist i ortopedi sedan 2010. Sedan dess specialistläkare med inriktning ryggkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Stockholm Spine Center.
Även expert och forskare inom halsryggskirurgi vid Uppsala universitet. Sedan 2018 verksam på Spine Center Göteborg

Christer Söderling

Leg. Fysioterapeut
Christer är legitimerad fysioterapeut sedan 2013 och har varit verksam på kliniken sedan 2013. Har både arbetat med patienter med pre- och postoperativ rehabilitering i samband med hals- och ländryggsoperation samt med patienter som ej opereras. Har även arbetat som första bedömare av patienter med både kortvariga och långvariga ryggbesvär för triagering till vidare vård eller utredning. Har varit oberoende utvärderare vid randomiserad klinisk studie av patienter efter fusionsoperation i ländryggen.
Undervisar på Göteborgs Universitet inom ryggortopedi för Fysioterapistudenter.

Christian Ernest

Leg. Fysioterapeut

Christian är legitimerad sjukgymnast sedan 1998 och har arbetet på kliniken sedan 2000. Det kliniska arbetet innebär att hjälpa patienter med långvariga besvär från ryggen, både icke-opererade patienter samt patienter med pre- och postoperativ rehabilitering i samband med hals- och ländryggsoperation. Har på kliniken även arbetat som första bedömare av patienter med ryggbesvär för triagering till vidare vård eller utredning.
Vidareutbildning i undersökning och behandling vid långvarig smärta, smärtfysiologi, smärtlindrande behandling, träningslära, idrottsmedicin och i kliniska mätmetoder.
Har en medicine magisterexamen i fysioterapi.

Om kursen:

När: 12-13 April
Tid:
Var: Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen ,Göteborg
Pris:
Endast Fredag
Early bird 2700 kr ex moms
From 12/3 3000 kr ex moms
From 29 Mars 3300 kr ex moms
Student 1800 kr ex moms
Båda dagarna
Early bird 5250 kr ex moms
From 12/3 5750 kr ex moms
From 29 Mars 6500 kr ex moms
Student 3500 kr ex moms

Anmälan för endast Fredag

ANMÄL DIG HÄR

Anmälan för båda dagarna

ANMÄL DIG HÄR

I samarbete med

AV SFAIM REKOMMENDERAD

Se video om kursen här:

Preliminärt schema

Schema dag 1

TidFöreläsningFöreläsare
09.30Välkomna!
09.45-10.15Den degenerativa ländryggen, Modic Anna-Lena Robinson, Hans Laestander
10.15-12.00Diagnoser ländryggHans Laestander
12.00-12.30När remittera, LäkemedelAnna-Lena Robinson
13.00-14.00Lunch
14.00-15.00Diagnoser i halsryggenAnna-Lena Robinson
15.00-15.30NacksmärtaAnna-Lena Robinson
15.30-16.00Fika
16.00-17.00Vetenskaplig grund, specifika tester och utvärderingsinstrumentChrister Söderling, Christian Ernest
17.00-18.00DiskussionAlla
19.00Middag

Schema dag 2

TidFöreläsningFöreläsare
08.30Frågor från gårdagen, uppsamling
08.45-09.30Rehab för de som inte ska opererasChrister Söderling
09.30-10.45Kirurgi ländrygg/Popstop rehab ländryggHans Laestander, Christer Söderling
10.45-11.05Fika
11.05-12.00Kirurgi halsrygg/ Postop rehab halsryggAnna-Lena Robinson, Christer Söderling
12.00-13.00Paneldebatt, tack och hej!

Frågor

    Anmälningsvillkor

    Anmälningsvillkor fysisk kurs

    Ångerrätt: Du har 14 dagars ångerrätt enligt lag. Avbokningen behöver då vara skriftlig, oavsett anledning.

    Betalning: Betalning sker via faktura enligt angiven leveransmetod; per post eller mail, senast 14 dagar efter kursstart. I avgiften ingår lunch, kaffe och fika. Fakturor kommer att skickas ut i början 2024.

    Avbokning: Avbokning anmäls senast 14 dagar före kursstart. Vid avbokning efter denna period debiteras hela kursavgiften.

    Vid avbokning p.g.a. sjukdom, senare än 14 dagar före kursstart, krävs ett sjukintyg.

    Diplom/Kursintyg: För att få kursintyg eller diplom krävs deltagande på hela kursen och att kursvärderingen fylls i.